Begeleiding bij Stress en Burnout
Wat is Stress?
Stress is een automatische neurologische overlevingsreactie van ons lichaam op dreigend gevaar. Wanneer wij met onze zintuigen iets waarnemen waarvan we het gevoel hebben dat ons leven in gevaar is, dan reageert ons systeem daar direct op door ervoor te zorgen dat we de situatie overleven. In onze huidige maatschappij maken we direct overlevingsgevaar niet vaak mee. En toch, zonder dat we het in de gaten hebben wordt de neurologische reactie met alle fysiologische processen die erbij horen, regelmatig uitgevoerd in ons lichaam. Daar hebben we geen enkele invloed op.
Wat heeft ons brein met stress te maken?
Alles wat wij zien, horen, ruiken, proeven en voelen(tastzin) komt bij ons brein binnen via onze zintuigen. Wanneer ons brein iets ‘herkent’ waar in het verleden ‘Gevaar’ in de vorm van een sterke fysiologische code is opgeslagen, dan wordt deze ‘gevaar’ code direct naar ons lichaam gestuurd en voelen we ons opeens vervelend.
Zo kunnen we zonder dat we er bewust van zijn zomaar getriggerd worden, bijvoorbeeld door een bepaalde gezichtsuitdrukking, een woord, zin, geluid wat we horen. Een plotselinge beweging in de vorm van een gebaar wat iemand maakt of iets anders wat snel op je af komt waardoor je schrikt. Maar ook kleuren of specifieke geuren die je waarneemt, kunnen zomaar voor een stressreactie in je lichaam zorgen etc. Kortom het kan van alles zijn wat je met je zintuigen waarneemt wat ons kan triggeren.
Burnout
Wanneer we getriggerd worden dan proberen we ons gevoel te verklaren op basis van onze huidige waarneming. Vaak geven we onze omgeving de schuld van ons gevoel omdat we niet echt begrijpen waar ons gevoel vandaan komt. Als we langdurig blijven rondlopen met negatieve gedachten en gevoelens beïnvloed dit direct ons gedrag en vallen we bijvoorbeeld uit tegen een collega, durven ons bijvoorbeeld niet meer te uiten, of we lopen weg op momenten dat we eigenlijk beter kunnen blijven.
Wanneer we in een omgeving leven of werken waar we langdurig getriggerd raken, dan kost al die stress- of overlevingsgevoelens ons bakken met energie. Vaak krijgen we te maken krijgen met allerlei vage lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, nek- of schouderklachten etc.. die chronisch kunnen worden.
Wie is er vatbaar voor Burnout?
Vaak overkomt een burnout juist de mensen die van aanpakken weten en heel perfectionistisch zijn. Deze kwaliteiten zijn fantastisch maar maakt je kwetsbaar wanneer je de signalen van het lichaam niet serieus neemt. In eerste instantie kan je goed met de klachtjes leven, maar geleidelijk aan nemen klachten en vermoeidheid toe en raakt je fysiologie uit balans, met alle fysieke, emotionele en mentale gevolgen van dien.
Wanneer je het gevoel hebt dat je klachten mogelijk met stress te maken hebben of wanneer het niet lukt om je gedachten, gevoelens of gedrag te veranderen, Onderneem actie! Blijf niet in deze negatieve spiraal ronddraaien, want zonder gerichte actie komt er geen oplossing voor je probleem en blijf de omgeving je triggeren en veel stress opleveren. Dit kan leiden tot burnout.
Herken jij jezelf in dit verhaal en wil je direct actie ondernemen?
Plan gerust een Gratis intakegesprek
Wat kun je zelf doen?
Burnout ontstaat door langdurige triggering waardoor je fysiologie uit balans raakt en je energielevel daalt.
Wanneer je bewust wordt van je stress en de daarmee gepaard gaande fysieke klachten, neem meer rustmomenten. Dan zal burnout minder snel ontstaan.
Bespreek je klachten en gevoelens met je directe omgeving thuis en ook op je werk, dus ga in gesprek met iemand die je vertrouwt. Begrip vanuit het thuisfront en je werkomgeving helpt om ook jezelf toe te staan meer ‘rust’ te nemen. Onderzoek voor jezelf hoe deze situatie zo heeft kunnen ontstaan en wat je beter anders kunt doen, zodat je energieniveau weer wat toeneemt.
Zeer waarschijnlijk zijn de signalen die je lichaam uitzendt al veel langer aanwezig. Neem de tijd de signalen te voelen, dus er bewust van te worden, zodat je ze sneller herkent. Pas dan kan jij je gedrag veranderen.
Wanneer het niet lukt je gedrag en energieniveau te verbeteren en je kampt al langere tijd met klachten hebt die passen bij stress of burnout zoek hulp in de vorm van gerichte begeleiding.
Weet dat er ook voor jouw probleem een oplossing is. Je moet alleen even weten welke weg je kunt bewandelen.
Plan gerust een gratis oriëntatiegesprek om te bespreken wat je klachten zijn en of ik de juiste persoon ben om jou te helpen. Hoe vlotter je actie onderneemt, hoe sneller je weer fijn kunt leven, werken en genieten!
Herken je éen of meerdere klachten die te maken hebben met Stress of Burnout?
Je hebt weinig energie Je voelt je vaak gespannen Je hebt regelmatig last van depressieve gevoelens Je hebt last van allerlei vage lichamelijke klachten Je piekert veel over van alles wat fout gaat of kan gaan Je komt weinig aan jezelf toe Je moet alles goed doen en ervaart druk vanuit omgeving |
Je hebt moeite je werk en privé soepel te combineren Je hebt regelmatig moeite je aandacht vast te houden Je raakt vaak het overzicht kwijt Je hebt moeite om volledig te genieten van wat je doet Je vindt het lastig te ontspannen, ook in je vrije tijd Je voelt je vaak niet gewaardeerd in je leven en op je werk Je wilt sowieso meer uit je leven halen dan je nu doet |
Wat kost het je als je geen actie onderneemt?
Alledaagse dingen blijven je veel energie kosten Je houdt drukte in je hoofd en spanning in je lijf Slapeloze nachten maken je steeds meer moe Sombere of depressieve gevoelens blijven je kwellen Relaties thuis en op je werk worden er niet beter op |
De kans bestaat dat lichamelijke en psychische klachten chronisch worden. Chronische stress kan overgaan in een langdurige burnout Een burnout die geen aandacht krijgt gaat niet vanzelf over Je persoonlijke groei stagneert als belemmeringen niet worden opgelost Zonder gerichte hulp word je niet de persoon die je graag wil zijn |
Vraag gerust een gratis oriëntatiegesprek aan
Preventie op het werk – Informatie voor werkgevers
Stresspreventie op het werk begint met je veilig voelen. Iedere medewerker moet zich veilig voelen om vrijuit te kunnen spreken.
Wat houdt iemand bezig, wat er speelt op de werkvloer of waar worstelt iemand mee waardoor het werk niet goed lukt? Als ongemak of onvrede bespreekbaar zijn, hoe sneller een negatieve spiraal doorbroken wordt.
- Soms geeft iemand zelf al aan dat de werkomgeving al een tijdje niet prettig voelt.
- Soms is er sprake van onredelijk gedrag, ogenschijnlijk zonder duidelijke aanleiding.
- Soms wordt er geklaagd over iemand anders binnen de organisatie.
- Soms meldt iemand zich ziek als gevolg van fysieke of emotionele klachten en blijft liever een tijdje thuis.
Als werkgever is het belangrijk de eerste signalen van stress te herkennen en het gesprek aan te gaan. De medewerker voelt zich gehoord en wordt zich wellicht pas voor het eerst bewust dat er iets aan de hand is. Dat ‘iets’ heeft wellicht niks met werk te maken heeft, maar met een situatie thuis of iets heel anders.
Uitnodigen om open te communiceren is fijner voor u als werkgever en voor uw medewerker.
Persoonlijke triggers op het werk kunnen ervaringen uit het verleden activeren, waardoor iemand stress ervaart en zich vaak niet bewust is van niet productief gedrag.
Op de pagina Stress, Burnout & Preventie leest u meer over Triggers en hoe belangrijk het is om de oorsprong ervan op te lossen.
Overweeg het aanbieden van een extern begeleidingstraject om te voorkomen dat stressklachten van medewerkers erger worden of uitval door burnout een feit wordt.
MindBodyFlow kan hierin iets voor uw bedrijf betekenen. Neem gerust contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.