Wil jij het beste uit jezelf halen? Meer optimaal presteren in jouw sport? 

Geef méer aandacht aan fysieke en mentale ‘zwakte’, om mentaal en fysiek juist ‘sterker’ te worden

Als ‘Sporter op weg naar de Top’ heb jij de kwaliteit om je prestatieniveau steeds hoger te leggen. Zo kan je steeds hogere doelen stellen en resultaten behalen.

Telkens weer ben jij in staat de grenzen op te zoeken van jouw fysieke en ook mentale kunnen. Soms zitten je eronder en soms eroverheen.

Voor jou als sporter is het belangrijk om precies aan te voelen hoe ver je kunt gaan, zonder jezelf te overbelasten.

Optimaal presteren begint met voelen en meer aandacht voor je fysieke- en mentale ‘Zwakte’, eerder dan ‘Sterkte’ zoals vaak wordt gedacht 😉

Fysieke ‘zwakte’ 

‘Pijn is fijn’ was in mijn actieve sportperiode een vaak gebruikte maar ‘domme’ uitspraak. Als je geen pijn voelde had je niet goed getraind of was je in een wedstrijd niet tot het uiterste gegaan.

 Is het Nu werkelijk veel anders in de wereld van Sport?

Herken je soms ook dat jij je lichaam vaak als een machine gebruikt en de signalen die er wel zijn voor het gemak negeert?  ‘Kom op, nog even volhouden, het einde of de finish is in zicht’, zijn gedachten die nu spontaan in me opkomen. Die kleine signaaltjes van pijn en ongemak zijn er wel, die dit soort gedachten voeden, maar hoe veel belangrijker is hèt moment voor jou? Moet er elke dag fysiek maximaal gepresteerd worden of mag het vandaag iets minder ten behoeve van het hogere doel?

Weet dat een lichaam wat stelselmatig overbelast wordt en weinig hersteltijd krijgt makkelijk overtraind raakt. Zo ben je meer vatbaar voor allerlei ziektes of langdurige blessures. Je raakt eerder achter op training schema’s of mist je wedstrijden en dan blijven de resultaten zeker uit.

Mentale ‘zwakte’ 

Wat lijkt te beginnen met iets fysieks als een blessure leidt vaak tot onvrede over resultaten, onzekerheid over eigen kunnen of zelfs twijfel over de eigen sportcarrière. Het ‘werken’ aan blessures of jezelf moeten inhouden terwijl je er eigenlijk vol voor wil gaan met daarnaast al het gepieker over ‘Hoe lang gaat dit duren of hoe nu verder’, maakt je leven er niet makkelijker op. Ook zoiets als miscommunicatie en je niet begrepen voelen door je directe omgeving, wordt door veel sporters met fysieke klachten juist mentaal als zeer belastend ervaren. Aandacht voor het mentale aspect van tijdelijke terugval, om welke reden dan ook, is essentieel om een sporter weer ‘op de been’ te krijgen. Mentale ‘zwakte’ bestaat niet, het zijn de gedachten en gevoelens die te weinig aandacht krijgen. Aandacht voor gevoelens, gedachten én overtuigingen, staan aan de basis van Mentale en Fysieke kracht. 

Wat kun je doen wanneer jij een neerwaartse spiraal wel herkent?

  • Ga in gesprek met mensen in je omgeving die jou steunen. Je familie, trainer of coach of iemand anders die je vertrouwt.
  • Gun jezelf de tijd om te onderzoeken wat de momenten zijn dat je je ‘verzwakt’ voelt.
  • Momenten waar jij gewend bent je ‘sterkte’ in te zetten, wat je veel kracht kost en uiteindelijk leidt tot energieverlies of zelfs burnout.
  • Kortom wanneer ga jij fysiek en mentaal ‘over je eigen grenzen’ heen? 
  • Wees eerlijk naar jezelf, wanneer is jouw grens bereikt?

Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van respect voor jezelf

  • Kom je er zelf of met je omgeving niet uit en blijf je het gevoel houden dat iets jouw prestaties in de weg staat? 
  • Wil je het beste uit jezelf halen, het plezier in je sport behouden en zonder belemmeringen optimaal presteren? 
  • Mentaal ook sterker worden, zodat je fysiek gewoon kunt doen waar jij zo goed in bent? 
  • Doen waar je dag in dag uit zo hard voor getraind hebt? 
  • Ga op zoek gaan naar gerichte mentale begeleiding, zodat jij de controle over jezelf en je sportcarrière terugkrijgt. 

MindBodyFlow helpt sporters Fysiek en Mentaal weer in balans

Methodieken die MindBodyFlow gebruikt:

PMA Progressive Mental Alignment Coaching geeft inzicht in persoonlijke triggers, die hun oorsprong hebben in je verleden. De PMA vraagmethodiek is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten in de werking van het onderbewuste brein; The Unified Brainmodel. Zo ga je beter begrijpen waarom je voelt wat je voelt, denkt wat je denkt en doet zoals je doet. Deze bewustwording heeft direct een positieve invloed op je gevoel, gedachten en gedrag, zodat je met minder druk meer optimaal kunt presteren. 

TRE, Tension Release Exercises helpt om je lichaam te ontspannen en herstellen. Iedereen die stress ervaart heeft een verhoogde spierspanning. Dit komt omdat ons lichaam nog primair reageert op ‘gevaar’, zodat we klaar zijn om te vechten of vluchten. Onbewust zetten we als mens vaak dit overlevingsgedrag in, zonder dat we het nodig hebben om te overleven. Met TRE kan je onbewust opgebouwde spier’over’spanning makkelijk ‘ontladen’, zodat je lichaam zich weer ontspant en herstelt.

Begrijpen alleen werkt niet, je moet het ervaren om te voelen dat het werkt