Flow in sport

Schermafbeelding 2015-01-13 om 18.38.09In het leven van een topsporter komen regelmatig momenten van pieken en van dalen voor.  Momenten van zich goed voelen, waarbij het denken over zichzelf veelal positief is.  Afgewisseld met momenten waarbij de sporter zich minder goed voelt, waarbij het denken veelal negatief is.

Op zich is deze afwisseling geen probleem als je je er maar bewust van bent. Dan pas kan je er van leren en ontdekken waar je gemoedstoestand mee te maken heeft. Heeft het bijvoorbeeld te maken met het uitblijven van verwachtingen of is er iets heel anders wat aandacht vraagt ?

Op momenten dat je als sporter graag wilt presteren zal je je liever fijn willen voelen.  Zo is het zinvol de oorzaak van negatief denken te achterhalen en op te lossen als je ergens last van hebt. Dan pas krijgen body en mind de kans om in een staat van flow te functioneren en krijg je invloed krijgt op je prestaties.

Maar wat is flow eigenlijk?

Een staat van ‘flow’ wordt geassocieerd met het streven om een bepaald doel te bereiken, zoals bijvoorbeeld het bereiken van een bepaald resultaat in sport of het perfect uitvoeren van een muziekstuk. Deze toestand wordt gerealiseerd als er sprake is van een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en de specifieke vaardigheden.

Flow is een concept in de zogenoemde positieve psychologie De Amerikaanse psycholoog en theoreticus Mihaly Csikszentmihalyi beschrijft Flow als een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Het wordt gekenmerkt door, energie die is gericht op betreffende acties en activiteit. Volledige betrokkenheid met wat je aan het doen bent en terwijl je de activiteit succesvol uitvoert.

Flow voelt als een ‘stroom die je meevoert’, alsof wat je doet vanzelf gaat en vrijwel geen energie of moeite kost. Dat is heel iets anders dan ‘Go with the flow, wat betekent dat men zich conformeert aan hetgeen anderen doen. Mensen in de staat van ‘flow’ kunnen boven hun eigen kunnen uitstijgen, sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen.

Kenmerken van Flow op een rij

Volgens Csikszentmihalyi kan het gevoel van flow gekenmerkt worden door ten minste een aantal van de volgende kenmerken:

  1. Men heeft een duidelijk doel;
  2. Concentratie en doelgerichtheid;
  3. Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf;
  4. Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
  5. Directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen;
  6. Evenwicht tussen de eigen vaardigheden en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
  7. Een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
  8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 − 1 =