Shiatsu Flow

Shiatsu-massage is puur ‘genieten’

Shiatsu is in oorsprong een Japanse massagetechniek gebaseerd op Chinese Geneeswijzen en ontstaan vanuit het Taoïsme.

MindBodyFlow verleent haar kennis vanuit het  Hands-On-Tao Institute  Shiatsu Flow werkt met de 12 meridianen, 5 elementen en 6 aanrakingen.

Hart, Hoofd, Hara

Shiatsu is een heerlijke, liefdevolle massage waarbij de behandelaar werkt met Kennis en Intuïtie. Hart, Hoofd en Hara.

Er wordt gebruik wordt gemaakt van drukpuntmassage en andere manuele technieken met als doel Energie of Qi te voeden en te laten stromen door het gehele lichaam. Er wordt gewerkt door de kleding heen, waarbij de klant ligt op een speciale massage-mat of zit op een speciale massage-stoel. De behandelingen vinden plaatst in een prettige en rustige omgeving in Nijverdal. Stoelmassage kan op verzoek ook bij de klant thuis aangeboden worden.

Hands-On-Tao

Shiatsu helpt bij tal van fysieke- en/of psychische klachten zoals:

 • Stress en Burn-out.
 • Depressiviteit
 • Chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Rug/Nek-klachten
 • Spier/ Gewrichts-pijn

Wanneer energie gaat stromen, worden blokkades opgeheven.

Drukpunt massage

 • Moeheid transformeert in Energie
 • Stress transformeert in Innerlijke Rust
 • Pijn transformeert in Minder pijn en/of Verdwijnt
 • Piekeren transformeert in Aanwezigheid
 • Verdriet transformeert in Mystieke stilte
 • Angst transformeert in Zelfverzekerdheid
 • Woede transformeert in Assertiviteit
 • Schrik en hysterie transformeren in Openheid

Een effectieve Shiatsubehandeling is een samenwerkingsproject.

Masseur en cliënt bij Shiatsu-Flow zijn een gelijkwaardige samenwerkings partner, waarbij beiden vrijelijk mogen communiceren. Dat hoeft niet altijd letterlijk praten zijn. De communicatie gaat ook via bewegingen, zuchten, ademhaling, gezichtsuitdrukkingen of onbewuste reacties van het lijf. Ieder mag vrij bewegen, feedback geven en vragen stellen en laten merken wat werkt en wat niet werkt.  Zo wordt je als klant ertoe uitgenodigd om je eigen behandeling a.h.w. te ‘sturen, opdat jij je eigen lichaam beter leert kennen en weten wat je lichaam nodig heeft, met als doel het beoogde resultaat.

Binnen de alternatieve geneeswijzen begint shiatsu een vaste plek te krijgen. Vaak gaat het om een korte of langere reeks van behandelingen.

Shiatsu moet je gewoon ervaren om te weten of het wat voor je is.

Ontspanning is Kracht

Wat anderen over de Shiatsu massages bij MindBodyFlow zeggen:

 • Ik heb van iedere Shiatsu behandeling echt genoten en uren daarna nog de ontspanning gevoeld. (Marcel, 2018 Nijverdal)
 • Ik heb de Shiatsu behandelingen van Marion als positief ervaren. Dat heeft te maken met haar aanpak en deskundig voorkomen en aanpak bij de behandeling. Ze nam de tijd om haar aanpak toe te lichten en uitleg te geven over wat shiatsu is en wat shiatsu kan doen. Daardoor heeft ze mij bewust gemaakt van mijn “spanningsgebieden”. Marion weet een vertrouwde sfeer te creëren. Ik heb haar ervaren als een integere en kundige behandelaar en ik zou mensen die (gezondheids) klachten hebben zeker adviseren om met Marion contact te leggen voor een Shiatsu behandeling.” (Anneke  2018 Nijverdal)
 • Voor het eerste een Shiatsu massage. Ik had geen idee hoe het allemaal zou gaan.De eerste keer was het voor mij dus ook wat onwennig om de juiste ontspannen houding aan te nemen. De verdere behandelingen voelden voor mij ontspannend. Mijn schouderklachten zijn eigenlijk weg. Alleen het zeurende gevoel in mijn rug/bil blijft nog wat aanhouden. Ik heb de Shiatsumassage als zeer prettig ervaren en kom graag weer. Dank je wel Marion. (Sandra Nijverdal 2018)
 • Voor het eerst de mat op. Ik dacht dit wordt een ‘gewone’ massage, lekker. De massage is zeker lekker. En wat kwam er veel emotie vrij! Energie ging letterlijk weer stromen. Ik heb letterlijk ruimte voelen komen, in mijn lijf, om meer te ontspannen. Door Shiatsu ben ik me meer en meer gaan beseffen hoe body and mind met elkaar in verbinding staan. (Rian, VMCA, Almere)

Hoe werkt Shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’, omdat er tijdens de behandeling met de handen en vingers (Shiatsu)druk wordt uitgeoefend op de meridianen van het lichaam.

In ons lichaam bevindt zich een netwerk van energiekanalen die meridianen worden genoemd. Hier stroomt Qi  ( energie of levensadem ) doorheen. Iedere meridiaan is verbonden met de functie van de interne organen, en wordt daarom naar het orgaan genoemd : Lever-meridiaan, Dikke Darm-meridiaan, Hart-meridiaan, enz.Qi begint in de longen (onze ademhaling), om vervolgens via andere organen te eindigen in de lever, waarna Qi terugkeert in de longen en opnieuw zijn rondgang herhaalt. Zo bezit elke meridiaan een eigen energetische kwaliteit.

De Qi die door de meridianen stroomt kan op sommige plaatsen geblokkeerd raken. Met behulp van vingers, duimen en handpalmen oefent de shiatsu-masseur druk uit op de specifieke  meridianen. Hiermee wordt geblokkeerde Qi opgeheven en opnieuw in beweging gebracht. Deze doorstroming van Qi vermindert klachten of doet ze helemaal verdwijnen. Zo bevordert Shiatsu massage de vitaliteit en gezondheid. De hoeveelheid druk die er tijdens de behandeling wordt uitgeoefend hangt af van de constitutie en de conditie van de client.

Naast meridiaanbehandeling door vingerdruk geeft shiatsu bovendien de mogelijkheid om door strekking, wrijving en mobilisatie van de gewrichten in het lichaam de aldaar aanwezige blokkades op te heffen.

‘Genieten’, is het meest gezonde wat er bestaat