Voor wie

Topsport en Gezondheidszorg.

MindBodyFlow biedt een programma’s op het gebied van Body en Mind voor 2 doelgroepen:  ‘Topsporters’ en ‘Vrouwen die werken in de zorg’. Deze ogenschijnlijk uiteenlopende doelgroepen hebben voor mij als coach en trainer van Mindbodyflow een duidelijke reden.

Zorgverleners zetten zowel op hun werk als privé hun kwaliteit ‘zorgen voor anderen’ in. Zo komen ze nauwelijks los van deze ‘zorgzame’ eigenschap, wat ze als mens kwetsbaar maakt. Zonder dat ze het in de gaten hebben gaan vrouwen in medische beroepen regelmatig over hun grens waardoor ze gemiddeld een grote kans hebben overspannen te raken. ‘Nee’ zeggen als anderen hun hulp inroepen is ze veelal vreemd. Sterker nog, ze zien vaak al voordat een ander het ziet waar volgens hen hulp nodig is. Ongemerkt cijferen ze zichzelf weg. Voor hen is het zaak hun eigen grens te leren kennen en in de gaten houden. Door beter voor zichzelf te zorgen kunnen ze de combinatie werk en privé langer en met meer plezier vol houden.

Topsporters hebben de eigenschap hun prestatieniveau steeds hoger te kunnen leggen. Hun daadkracht stelt ze in staat steeds hogere doelen en resultaten te behalen. Om dat te doen moeten ze steeds opnieuw de grens van hun kunnen opzoeken. Soms zitten ze eronder en gaat de stijgende lijn omlaag. Soms zitten ze er iets te ver boven en ook dan gaat hun stijgende lijn omlaag. De keerzijde hun daadkracht is dat ze de signalen van hun lichaam hebben geleerd te negeren. ‘Pijn is fijn’ was ook voor mij in mijn jonge jaren een bekende uitspraak.

Voor topsporters is het zaak om de signalen van hun lichaam goed te leren voelen zodat ze precies aanvoelen hoe ver ze kunnen gaan. Met het lichamelijk regelmatig over hun grens gaan is de kans op blessures erg groot, waardoor stagnatie van prestaties, ook door het achterlopen op trainingsschema’s. Daarnaast speelt er een grote mentale component mee die ervoor kan zorgen dat de sporter in een neerwaartse spiraal terecht komt. In een situatie van overtraind zijn en/of blessures raakt niet alleen het lichaam maar ook de geest uit balans . Bijkomende mentale factoren zijn onzekerheid over eigen kunnen, onvrede over resultaten, miscommunicatie tussen trainer en sporter of sporters onderling.

Mindbodyflow biedt een programma waar topsporters en zorgverleners zichzelf leren helpen  hun energieniveau omhoog te krijgen. Niet alleen kunnen ze met een beetje hulp zelf uit een overtrainde of overspannen situatie komen, maar veel beter de grens van hun kunnen aanvoelen.

Het programma bestaat uit 2 delen: MindFlow en BodyFlow waarbij de samenwerking van lichaam en brein, ofwel gevoel en verstand op één lijn komt.

Progressieve mentale gelijkgerichtheid aangevuld met spanning reducerende oefeningen, voor optimale prestatie ontspanning.