Bodyflow geeft rust in lichaam en brein

Bodyflow werkt volgens de techniek TRE (Tension Release Exercises )   

Een lichaamsgerichte methodiek voor natuurlijk herstel van lichte spanning, stress en trauma.

TRE staat voor Tension, Stress, of Trauma Release Exercises. Het gaat uit van de gedachte dat ons lichaam zichzelf kan herstellen, door ons neurologisch herstelmechanisme toe te laten.

Door het doen van specifieke oefeningen, wordt dit natuurlijk mechanisme om te willen ontladen weer door het lichaam herkent. Spanning in de spieren en blokkades in het bindweefsel kunnen zo op een dieper niveau als vanzelf los komen.

TRE is een revolutionaire manier om je snel beter te voelen

Het zorgt voor een veerkrachtig lichaam en geest, zodat er een gezonde balans bestaat tussen spanning en ontspanning, waarbij Mind en Body in harmonie in een soort Flow functioneren.

Wil je meer weten of TRE ervaren? Neem dan contact op via marion@mindbodyflow.nl

Een dier in het wild  raakt nooit overspannen

Stel je eens voor dat een zebra wordt achterna gezeten door een leeuw, maar net ontsnapt. Als het gevaar geweken is zal het lichaam van dit dier zijn opgebouwde spierspanning vanzelf ontladen door te gaan trillen en beven. Zo kan de zebra nooit overspannen raken, omdat er geen opgeladen energie in het lichaam achterblijft.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 20.30.54

Wij mensen bezitten dit neurologische herstelvermogen ook, maar we zijn het een beetje verleerd. Ongemerkt houden we vaak veel spanning vast, waar allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Kleine kinderen ontladen nog wel automatisch. In het volgende filmpje zie je hoe een klein meisje haar opgebouwde spanning op een natuurlijke manier kwijt raakt.

Bindweefsel 

Door te veel aan spanning en/of te weinig lichaamsbeweging kan bindweefselverkleving ontstaan. Hier zie je wat er in je lichaam gebeurt als je lichaam vast komt te zitten, om welke reden dan ook.

Zelf ontspannen meer energie en minder pijn 

Bodyflow is snel, eenvoudig en op elk moment zelf toe te passen. De oefeningen zijn er op gericht die spiergroepen even aan te spannen, die we ook gebruiken als we ons bedreigd of niet op ons gemak voelen. Het loslaten komt daarna vanzelf op gang, tenminste als we het toelaten en niet tegenhouden met onze gedachten Mind .

Een groot deel van de mensen ervaart de oefeningen als heel rustgevend en energie opwekkend. Als je geen spanning hebt opgebouwd, dan gaat je lijf niet trillen. Bij lichte spanning trilt je lijf heel subtiel. Heb je meer spanning of een traumatische ervaring meegemaakt dan zal je lichaam graag de opgebouwde spierspanning op een dieper niveau willen ontladen.

TRE en Sport 

TRE werkt zowel preventief als herstellend en is ideaal voor sporters. Wanneer de spieren al moe zijn hoef je niet alle oefeningen meer te doen. Met een beetje hulp en oefening komen de neurogene tremoren al snel op gang. Deze voelen aan als een ontspannende massage. Dit voelt heel anders dan de fysieke tremoren, wanneer onze spieren moe worden en gaan trillen tijdens het sporten .

Voorafgaand en tijdens een (sport)wedstrijd kan mentale spanning soms hoog oplopen. Dit zorgt voor extra aanspanning in de specifieke ‘stress’ spieren, waardoor bewegingen juist niet meer zo soepel gaan. Meer relaxed zijn vóór en tijdens een zware en inspannende wedstrijd helpt het lichaam alert en soepel te functioneren. Dit heeft een positief effect op de prestatie en voorkomt blessures.

Een lichaam wat fysiek en mentaal in balans is presteert en herstelt beter.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 20.22.39Hier zie je (vanaf 1.19 minuut) hoe het lichaam na een extreme sportprestatie ontlaadt en tot rust komt.

Bodyflow werkt op de volgende gebieden!

 • Beter ontspannen vóór een spannende gebeurtenis. (sport, presentatie, tentamen enz.)
 • Sneller herstel ná een spannende gebeurtenis (ongeluk, ruzie, crisis, trauma enz.)
 • Lichamelijke klachten zoals rug-, hoofd-, nek- en schouder-klachten, hyperventilatie
 • Darm-, spier- en zenuwpijnen
 • Verlichting bij migraine
 • Betere nachtrust
 • Minder piekeren, meer ‘uit’ het hoofd komen
 • Minder (werk)stress, minder conflicten
 • Meer rust, plezier, energie en veerkracht
 • Losmaken en bevrijden van beklemmende emoties of gebeurtenissen
 • Verhelpen van burn-out verschijnselen of overmatige vermoeidheid
 • Reduceren en verhelpen van angsten en fobieën, PTSS

Achtergrond Tension en Trauma Release Exercises

Schermafbeelding 2014-12-10 om 23.26.39

TRE is uitgevonden door David Bercelli om grote groepen mensen in oorlogstijd of na een ramp snel te kunnen helpen. In het Midden-Oosten en Afrika wordt TRE al op grote schaal toegepast en worden hulpverleners opgeleid om TRE als zelfhulpmethode uit te dragen.

Ook al hebben wij wellicht geen ramp meegemaakt, de spanning die wij in onze westerse wereld meemaken, stapelt zich makkelijk op. Van lichte irritaties in de file tot stressvolle situaties in relaties, op het werk, op school, in (top)sport, bij hoog risico beroepen zoals politie, militairen, EHBO of Ambulance personeel enz.

En niet te vergeten de spanning waar wij de oorsprong niet van kennen, omdat ze in ons onderbewuste brein ligt opgeslagen. Spanning die wij wel degelijk in ons lijf kunnen voelen. Deze zogenaamde ‘Bad Clusters’ kunnen op onverwachte momenten heftige emoties teweeg brengen. Op Mindflow kun je lezen hoe je deze stoorzenders kunt opruimen.

Meer filmpjes informatie over TRE:  www.traumaprevention.com  of youtube

David Bercelli  was 8 maart 2018 in Amsterdam voor een TRE 3 daagse voor TRE providers www.tre-nederland.nl

Anderen over TRE

“Onverwacht in aanraking gekomen met TRE via Marion Hummel. Voor mij is dit een formule die klopt en een toepasbare waarheid geworden naar balans”.  Tineke Warta, WerkenvoorWerk

De TRE lessen van Marion heb ik heel veel aan gehad. Door een heftige emotionele ervaring, kon ik absoluut niet meer in slaap komen en lag uren wakker. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe en val in slaap. Carin, De Wave

Via Marion heb ik TRE leren kennen. Een hele fijne manier om weer in contact te komen met mijn lichaam om zo de stress in mijn hoofd en daarmee ook mijn lijf letterlijk los te kunnen laten. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe voor het slapen gaan. Rian, VMCA Almere