Bodyflow geeft rust in lichaam en brein

Bodyflow werkt volgens de techniek TRE (Tension Release Exercises ) en gaat uit van de gedachte dat ons lichaam zichzelf kan herstellen, door ons  neurologisch herstelmechanisme weer toe te laten.

Door de specifieke TRE oefeningen, herkent ons lichaam weer het natuurlijke mechanisme om te willen herstellen van lichte spanning, stress of trauma. Spanning in de spieren, maar ook blokkades diep in het bindweefsel komen door schijnbaar ‘ongecontroleerde’ bewegingen, trillingen of tremoren als vanzelf los.

TRE is een revolutionaire manier om je snel beter te voelen

TRE zorgt voor een veerkrachtig lichaam en rustige geest. Een gezonde balans tussen spanning en ontspanning, waarbij Mind en Body in een soort Flow in harmonie functioneren.

Wil je direct TRE ervaren? Maak dan een afspraak via marion@mindbodyflow.nl

TRE is een natuurlijke methodiek

Schermafbeelding 2016-01-15 om 20.30.54
Een dier in het wild raakt nooit overspannen.

Stel je eens voor dat een zebra achterna wordt gezeten door een leeuw, maar net ontsnapt.

Als het gevaar voorbij is zal het lichaam van dit dier de opgebouwde spierspanning vanzelf ontladen door te gaan trillen en beven. Zo kan de zebra nooit overspannen raken, omdat er geen opgeladen energie in het lichaam achterblijft.

Wij mensen bezitten dit neurologische herstelvermogen ook, maar we zijn het verleerd. Vaak ongemerkt houden we veel spanning vast, waardoor allerlei lichamelijke klachten ontstaan. Kleine kinderen ontladen nog wel automatisch. Bekijk hier hoe dit kleine meisje haar opgebouwde spanning op een natuurlijke manier ontlaat.

Bindweefsel 

Bindweefsel

Door te veel spanning of te weinig lichaamsbeweging kan het bindweefsel overal in ons lichaam verkleven. Zie hier wat er gebeurt als je lichaam, om welke reden dan ook, vast komt te zitten.

Ontspannen met TRE zorgt voor meer energie en minder pijn in je lichaam

Bodyflow is snel en eenvoudig en op elk moment zelf toe te passen. De oefeningen zijn er op gericht die spiergroepen even aan te spannen, die we ook gebruiken als we ons niet op ons gemak voelen. Het ‘loslaten’ komt vanzelf op gang, tenminste als we het toelaten en niet tegenhouden met onze Mind .

Een groot deel van de mensen ervaart de oefeningen als heel rustgevend en energie opwekkend. Als je geen spanning hebt opgebouwd, dan gaat je lijf niet trillen. Bij lichte spanning trilt je lijf heel subtiel. Heb je meer spanning of een traumatische ervaring meegemaakt dan zal je lichaam de opgebouwde spierspanning op een dieper niveau willen ontladen.

TRE voor sporters 

TRE is ideaal voor sporters en werkt zowel preventief als herstellend. Wanneer de spieren al moe zijn, na een training of wedstrijd, hoef je niet alle oefeningen meer te doen. Na het aanleren komen de tremoren dan al snel op gang.

Deze neurogene tremoren voelen aan als een ontspannende massage. Dit is iets anders dan de fysieke tremoren, die we wel kennen wanneer onze spieren moe worden en gaan trillen tijdens het sporten .

Een lichaam wat fysiek en mentaal in balans is presteert en herstelt beter.

Voorafgaand aan en tijdens een (sport)wedstrijd kan mentale spanning soms hoog oplopen. Dit zorgt voor extra aanspanning in onze ‘stress’ spieren, waardoor je minder soepel beweegt.

Relaxed zijn vóór en tijdens een zware en inspannende wedstrijd helpt ons lichaam alert en soepel functioneren. Dit heeft een positief effect op de prestatie en voorkomt blessures.

Zie Hier (vanaf 1.19 minuut) hoe het lichaam na een extreme sportprestatie ontlaadt en helemaal tot rust komt.

Bodyflow werkt op de volgende gebieden!

 • Beter ontspannen vóór een spannende gebeurtenis (sport, tentamen, presentatie enz.)
 • Sneller herstel ná een spannende gebeurtenis (ongeluk, ruzie, crisis, trauma enz.)
 • Lichamelijke klachten zoals rug-, hoofd-, nek- en schouder-klachten, hyperventilatie
 • Darm-, spier- en zenuwpijnen
 • Verlichting bij migraine
 • Betere nachtrust
 • Minder piekeren, meer ‘uit’ het hoofd komen
 • Minder (werk)stress, minder conflicten
 • Meer rust, plezier, energie en veerkracht
 • Losmaken en bevrijden van beklemmende emoties of gebeurtenissen
 • Verhelpen van burn-out verschijnselen of overmatige vermoeidheid
 • Reduceren en verhelpen van angsten en fobieën, PTSS

TRE is uitgevonden door David Bercelli , oorspronkelijk om grote groepen mensen in oorlogstijd of na een ramp snel te kunnen helpen. In het Midden-Oosten en Afrika wordt TRE al langere tijd op grote schaal toegepast. In Nederland en andere Europese landen krijgt TRE steeds meer bekendheid. 

Ook al hebben wij wellicht geen ramp meegemaakt, de spanning die wij in onze westerse wereld meemaken, stapelt zich makkelijk op. Van lichte irritaties in de file tot stressvolle situaties in relaties, op het werk, op school, in (top)sport. Denk ook aan hoog risico beroepen zoals politie, militairen, EHBO of Ambulance personeel enz.

En niet te vergeten de spanning waarvan wij de oorsprong niet kennen, omdat ze in ons onderbewuste brein ligt verborgen, maar die wij wel degelijk in ons lijf kunnen voelen. Op onverwachte momenten kunnen deze verborgen ‘stoorzenders’ heftige emoties teweeg brengen. Lees hier meer over op Mindflow 

Meer informatie over TRE: www.tre-nederland.nl en www.traumaprevention.com 

Meer video’s over TRE op youtube

TRE 3 daagse voor providers samen met David Bercelli, Vondelkerk te Amsterdam (mrt. 2018)

Anderen over TRE

“Onverwacht in aanraking gekomen met TRE via Marion Hummel. Voor mij is dit een formule die klopt en een toepasbare waarheid geworden naar balans”.  Tineke Warta, WerkenvoorWerk

De TRE lessen van Marion heb ik heel veel aan gehad. Door een heftige emotionele ervaring, kon ik absoluut niet meer in slaap komen en lag uren wakker. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe en val in slaap. Carin, De Wave

Via Marion heb ik TRE leren kennen. Een hele fijne manier om weer in contact te komen met mijn lichaam om zo de stress in mijn hoofd en daarmee ook mijn lijf letterlijk los te kunnen laten. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe voor het slapen gaan. Rian, VMCA Almere