Bodyflow geeft rust in lichaam en brein

Bodyflow werkt volgens de techniek TRE (Tension Release Exercises ) 

TRE gaat uit van de gedachte dat ons lichaam zichzelf kan herstellen, door ons neurologisch herstelmechanisme weer toe te laten.

Door de specifieke TRE oefeningen, herkent ons lichaam het natuurlijke mechanisme om te herstellen van lichte spanning, stress of trauma. Spanning in spieren en blokkades in het bindweefsel komen door ‘ongecontroleerde’ bewegingen, trillingen of tremoren als vanzelf los.

TRE is een natuurlijke manier om je snel weer beter te voelen

 • TRE zorgt voor een veerkrachtig lichaam en rustige geest.
 • Een gezonde balans tussen spanning en ontspanning
 • Flow en harmonie in Mind en Body

Wil je TRE direct ervaren? Mail dan naar marion@mindbodyflow.nl

Meer achtergrond en informatie …….

Schermafbeelding 2016-01-15 om 20.30.54
Een dier in het wild raakt nooit overspannen.

Stel je eens voor dat een zebra achterna wordt gezeten door een leeuw, maar net ontsnapt.

Als het gevaar voorbij is zal het lichaam van dit dier de opgebouwde spierspanning vanzelf ontladen door te gaan trillen en beven. Zo kan de zebra nooit overspannen raken, omdat er geen opgeladen energie in het lichaam achterblijft.

Wij mensen bezitten dit neurologische herstelvermogen ook, maar we zijn het verleerd. Vaak ongemerkt houden we veel spanning vast, waardoor allerlei lichamelijke klachten ontstaan. Kleine kinderen ontladen nog wel automatisch. Bekijk hier hoe dit kleine meisje haar opgebouwde spanning op een natuurlijke manier ontlaat.

Bindweefsel

Bindweefsel

Door te veel spanning of te weinig lichaamsbeweging kan het bindweefsel overal in ons lichaam verkleven. Zie hier wat er gebeurt als je lichaam, om welke reden dan ook, vast komt te zitten.

Meer energie en minder pijn in je lichaam

Bodyflow is snel en eenvoudig en op elk moment zelf toe te passen. De oefeningen zijn er op gericht die spiergroepen even aan te spannen, die we ook gebruiken als we ons niet op ons gemak voelen. Het ‘loslaten’ komt vanzelf op gang, tenminste als we het toelaten en niet tegenhouden met onze Mind .

Een groot deel van de mensen ervaart de oefeningen als heel rustgevend en energie opwekkend. Als je geen spanning hebt opgebouwd, dan gaat je lijf niet trillen. Bij lichte spanning trilt je lijf heel subtiel. Heb je meer spanning of een traumatische ervaring meegemaakt dan zal je lichaam de opgebouwde spierspanning op een dieper niveau willen ontladen.

TRE voor Sporters

TRE is ideaal voor sporters en werkt zowel preventief als herstellend. Wanneer de spieren al moe zijn, na een training of wedstrijd, hoef je niet alle oefeningen meer te doen. Na het aanleren komen de tremoren dan al snel op gang.

Deze neurogene tremoren voelen aan als een ontspannende massage. Dit is iets anders dan de fysieke tremoren, die we wel kennen wanneer onze spieren moe worden en gaan trillen tijdens het sporten .

Een lichaam wat fysiek en mentaal in balans is presteert en herstelt beter.

Voorafgaand aan en tijdens een (sport)wedstrijd kan mentale spanning soms hoog oplopen. Dit zorgt voor extra aanspanning in onze ‘stress’ spieren, waardoor je minder soepel beweegt.

Relaxed zijn vóór en tijdens een zware en inspannende wedstrijd helpt ons lichaam alert en soepel functioneren. Dit heeft een positief effect op de prestatie en voorkomt blessures.

Schermafbeelding 2016-01-15 om 20.22.39
Vanaf 1.19 min. zie je hoe het lichaam van deze sporter na een extreme sportprestatie tot rust komt. ‘Myofasciale unwinding’

Z

Bodyflow werkt op de volgende gebieden:

 • Beter ontspannen vóór een spannende gebeurtenis (sport, tentamen, presentatie enz.)
 • Sneller herstel ná een spannende gebeurtenis (ongeluk, ruzie, crisis, trauma enz.)
 • Lichamelijke klachten zoals rug-, hoofd-, nek- en schouder-klachten, hyperventilatie
 • Darm-, spier- en zenuwpijnen
 • Verlichting bij migraine
 • Betere nachtrust
 • Minder piekeren of meer ‘uit’ het hoofd komen
 • Minder (werk)stress, minder conflicten
 • Meer rust, plezier, energie en veerkracht
 • Losmaken en bevrijden van beklemmende emoties of gebeurtenissen
 • Verhelpen van burn-out verschijnselen of overmatige vermoeidheid
 • Reduceren en verhelpen van angsten en fobieën, PTSS

TRE is uitgevonden door David Bercelli , oorspronkelijk om grote groepen mensen in oorlogstijd of na een ramp snel te kunnen helpen. In het Midden-Oosten en Afrika wordt TRE al langere tijd op grote schaal toegepast. In Nederland en andere Europese landen krijgt TRE steeds meer bekendheid. 

Ook al hebben wij wellicht geen ramp meegemaakt, de spanning die wij in onze westerse wereld meemaken, stapelt zich makkelijk op. Van lichte irritaties in de file tot stressvolle situaties in relaties, op het werk, op school, in (top)sport. Denk ook aan hoog risico beroepen zoals politie, militairen, EHBO of Ambulance personeel enz.

En niet te vergeten de spanning waarvan wij de oorsprong niet kennen, omdat ze in ons onderbewuste brein ligt verborgen, maar die wij wel degelijk in ons lijf kunnen voelen. Op onverwachte momenten kunnen deze verborgen ‘stoorzenders’ heftige emoties teweeg brengen. Lees hier meer over op Mindflow 

Meer informatie over TRE: www.tre-nederland.nl en www.traumaprevention.com 

Meer video’s over TRE op youtube

TRE 3 daagse met David Bercelli e.a. TRE providers, Vondelkerk te Amsterdam (mrt. 2018)

Anderen over TRE

“Onverwacht in aanraking gekomen met TRE via Marion Hummel. Voor mij is dit een formule die klopt en een toepasbare waarheid geworden naar balans”.  Tineke Warta, WerkenvoorWerk

De TRE lessen van Marion heb ik heel veel aan gehad. Door een heftige emotionele ervaring, kon ik absoluut niet meer in slaap komen en lag uren wakker. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe en val in slaap. Carin, De Wave

Via Marion heb ik TRE leren kennen. Een hele fijne manier om weer in contact te komen met mijn lichaam om zo de stress in mijn hoofd en daarmee ook mijn lijf letterlijk los te kunnen laten. Ik pas vooral de laatste oefening regelmatig toe voor het slapen gaan. Rian, VMCA Almere