๐๐ข๐ฅ๐ฅ๐๐ง๐ ๐๐ฅ๐ฌ ๐๐๐ง ๐ซ๐ข๐๐ญ๐ฃ๐ย lag dit piepkleine reekalfje op ons grindpad. Als je even niet oplet zou je er bijna overheen rijden. En inderdaad vlak voordat deze foto genomen is, was er een grote autobus met werklui langsgereden. Mensen die wellicht niet weten dat in de maanden mei en juni de reekalfjes geboren worden. En dus ook niet weten wat hun schrikreacties zijn.
๐๐๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐จ๐ฏ๐๐ซ๐ฅ๐๐ฏ๐๐ง
Je vraagt je wellicht af, waarom gaat dit beestje hier liggen en vlucht het niet het bos in? Dit gedrag heeft te maken met hun overlevingsmechanisme. Hun natuurlijke manier van overleven. Wanneer er gevaar dreigt ‘drukken’ ze zichzelf ter plekke tegen de grond en verroeren zich niet, om maar niet gezien of zelfs geroken te worden. Dit reetje, zichtbaar ‘overvallen’ door het dreigende gevaar van de autobus, stond waarschijnlijk toevallig op ons grindpad.
๐๐๐ฎ๐ซ๐จ๐ ๐๐ง๐ ๐ญ๐ซ๐ข๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐๐ง ๐จ๐ฆ ๐ญ๐ ๐จ๐ฏ๐๐ซ๐ฅ๐๐ฏ๐๐ง
Naast het ’tegen de grond drukken’ en geen geur hebben is er nog een ander verschijnsel wat het reetje hier helpt te overleven. De Neurogene trillingen! ย Zowel dieren als mensen maken er veelvuldig en vaak onbewust gebruik van. Wellicht herken je bij jezelf wel de spontane trillingen en bewegingen van je lichaam na een intense gebeurtenis of bij hevige stress.
Helaas wordt dit verschijnsel van ‘natuurlijk ontladen’ in onze samenleving nog vaak gezien als een teken van angst ofย zwakte. Denk maar aan uitspraken als ’trillen van angst’, ’trillen op je benen’, trillen van woede of ‘met angst en beven’. Zo wordt hetย vermogen om overtollige energie te ontladen door de meeste mensen vaak onbewust onderdrukt, met alle vervelende gevolgen voor het lichaam.
๐๐๐ญ ๐ข๐ฌ ๐๐ ๐๐ฎ๐ง๐๐ญ๐ข๐ ๐ฏ๐๐ง ๐๐ข๐ญ ๐ญ๐ซ๐ข๐ฅ๐ฅ๐๐ง?
Dieren in het wild maken de hele dag door dreiging mee bijvoorbeeld door een blaffende hond, een vos, een onverwachte aanval van een roofvogel, een voorbij rijdende auto en nog veel meer. Allemaal momenten waar actie van het lichaam nodig is o.a. in de vorm van aanspanning van spieren om te kunnen vechten of vluchten. Aanspanning wat na het ‘gevaar’ letterlijk wordt ‘afgeschud’, door trillen, schokken of beven. Tijdens al deze ongecontroleerde bewegingen ontlaad het lichaam de extreme spanning in spieren en bindweefsel samen met een hoog gehalte aan chemische stoffen die nodig waren om in actie te komen. Door deze ‘ontlading’ keert het lichaam op een natuurlijke manier terug naar een toestand van rust, ontspanning en balans.
๐๐ง๐ง๐๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐๐จ๐ง๐๐ฅ๐ข๐๐ญ
Wanneer wij mensen, om welke reden dan ook, nerveus of opgewonden raken en dus gespannen zijn is onze eerste reactie vaak het ‘onder controle houden’ vanย ons lichaam. Het trillen of beven zou door onze omgeving wellicht opgevat kunnen worden alsof we bang of zwak zijn. We willen ons liever niet veroordeeld voelen en houden daarmee ons lichaam, vaak onbewust, vast.
Deze zelfcontrole heeft allerlei vervelende en vaak pijnlijke gevolgen voor ons lichaam, zoals bijvoorbeeld vastzittende spieren in nek en schouders. Pijn in de buik of maagstreek of pijn in de onder- of bovenrug door het langdurig ‘in elkaar gekrompen leven’. ย Niet te vergeten ‘onderhuidse pijn’ die in het hele lichaam gevoeld wordt, door het ‘vastzittend’ en verkleefd bindweefsel.
๐๐ง๐ณ๐ โ๐ณ๐ฐ๐๐ค๐ญ๐โ ๐๐ฅ๐ฌ โ๐ค๐ซ๐๐๐ก๐ญโ
Bij jonge kinderen gebeurt het โloslaten of releasenโ nog geheel automatisch. Wanneer zij iets spannends meemaken komen ze vaak al trillend of bevend naar ons toe om dat kenbaar maken.ย Wij als volwassenen reageren dan vaak door het kind even stevig te omarmen of helaas soms ook een ander signaal af te geven. Kusje erop, over en klaar. Ga maar verder spelen. Daarmee geven we een signaal af dat het trillen niet hoort of mag. Gemiste kans, laat je kind rustig uittrillen en geef het aandacht , bijvoorbeeld door te vragen wat er zo spannend was en er even samen naar te kijken. Dat is heus niet soft of zwak.
Als volwassenen kunnen we dit โontladenโ weer makkelijk aanleren, omdat we het op gevoelsniveau snel zullen herkennen. Ook langdurig opgebouwde en vastgehouden spanning uit ons verleden die nog steeds in spieren en bindweefsel ligt opgeslagen kun je weer leren โloslatenโ. Onze ‘zwakte’ is dus eigenlijk onze natuurlijke ‘kracht’ naar herstel.
๐๐๐ยฎ
TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises) is een methode die helpt diepliggende spierspanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. De specifieke TRE oefeningenย zijn geen doel op zich, maar helpen ons het natuurlijke ontspanningsmechanisme van ons lichaam opnieuw te herkennen en activeren. Door middel van het natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.
๐๐๐ฅ๐๐ซ๐๐ ๐ข๐ ๐๐จ๐จ๐ซ ๐๐๐ฅ๐๐ซ๐๐ ๐ฎ๐ฅ๐๐ญ๐ข๐
De door dr. David Berceli ontwikkelde specifieke TRE oefeningen zorgen voor een gezonde manier van zelfregulatie. Wanneer je het op een goede manier aanleert, kun je de methode naar behoefte zelfstandig gebruiken.ย Het is makkelijk aan te leren en iedereen herkent wel zijn eigen lichamelijke reacties.ย Eenmaal aangeleerd is TRE een fijne en makkelijke tool voor de rest van je leven.ย Het geeft je de regie over je eigen stressregulatie.
Wil je een afspraak in verband met lichamelijke klachten of TRE ervaren of meer weten neem gerust contact op.