30 december 2015 laat op de avond kreeg ik opeens een dof gevoel in mijn hoofd. We waren met het gezin op vakantie in de bergen. Ik was wel een beetje verkouden en dacht dat dit gevoel hier iets mee te maken zou hebben. Een nachtje slapen en ‘rust’ geven, zou vast wel helpen 🙂

De volgende dag merkte ik dat mijn beide oren echt flink verstopt zaten, waardoor ik minder goed kon horen. Neus druppelen en oren uitspuiten gaf ook geen verbetering. Ik dacht, dan zal het wellicht iets met de hoogte te maken hebben en wel weer overgaan als we naar zeeniveau afdalen aan het einde van de week 😉

Of zou ik toch een hersenschudding hebben ? Twee dagen daarvoor was ik met snowboarden flink gevallen op een ijzige piste. Wat schrammen op mijn gezicht, een stijve nek en pijnlijke pols hadden mij al doen besluiten de rest van de week heel rustig aan te doen. Beetje lezen in de zon op het balkon en overdag lekker wandelen, daar zou ik de vakantie wel mee door komen 😉

Thuis in Nederland een afspraak bij de huisarts gemaakt. Meteen verwezen naar een KNO arts die mij na een gehoortest de diagnose ‘Sudden Deafness’ gaf. Beide oren in orde, maar de overbrenging van de trillingen via de gehoorzenuw van mijn linker oor, naar mijn hersenen werkte niet meer. Oorzaak onbekend. Bij een mogelijke ontsteking en/of oedeem kan een kuur Prednisolon helpen. Helaas, dat gaf bij mij na 10 dagen geen enkele verbetering 🙁

Toevallig was mijn moeder in Goes naar een lezing over de hyperbare zuurstof tank geweest. Voornamelijk gebruikt bij bestraling- of andere chronische wonden. Hierbij ga je 2 uur per dag in een druktank om ‘14 meter onder water’ zuivere zuurstof in te ademen. Het idee hierachter is dat de zuurstof via het bloedplasma op deze manier verder alle weefsels in kan stromen. Wat uiteraard herstel bevordert.

Het was het proberen waard. Ook bij Sudden Deafness waren er, weliswaar bij directe actie na een ongeval wel al goede resultaten geweest met Prednisolon in combinatie met hyperbare zuurstof therapie. Voor mij helaas na 10 dagen, geen enkele verbetering 🙁

Inmiddels 30 dagen verder schrijf ik dit verhaal. Hiermee hoop ik iedereen die nog nooit van Sudden Deafness heeft gehoord de noodzaak om vooral snel te handelen mee te geven.

Wees niet zo dom als ik te denken dat alles vanzelf en met rust weer over gaat. En vooral ook wees eerlijk naar jezelf en je directe omgeving hoe het echt met je gaat. Soms heb je anderen meer nodig dan je denkt. Mensen die bezorgd zijn over jou en wel actie ondernemen, simpelweg omdat ze van je houden 🙂

Aan allen die mij kennen, als wij elkaar tegen komen en ik reageer niet direct op jouw groet, roep dan nog eens, want mijn rechter oor doet het nog prima en ik wil vooral niks missen en blijven genieten van de wereld om mij heen.